Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Όταν τα φύκια διαφημίζονται ως μεταξωτές κορδέλες...

Η διαφημιστική καμπάνια της Athens Heart για το παγοδρόμιο είχε πέρυσι τέτοιο καιρό ως εξής:
To μεγαλύτερο παγοδρόμιο της Αθήνας στο Athensheart
Το ολοκαίνουργιο και υπερσύγχρονο παγοδρόμιο, 800 τετραγωνικών μέτρων, περιμένει τους φίλους του πατινάζ κάθε ηλικίας, για να ζήσουν μοναδικές στιγμές με ατελείωτες βόλτες και extreme φιγούρες στον πάγο. Προπονητές από την Ελληνική Ομοσπονδία Παγοδρομίων θα βρίσκονται εκεί για να επιβλέπουν τις προσπάθειες των επίδοξων πατινέρ, αλλά και να εκπαιδεύουν με ασφάλεια όσους θέλουν να εξασκηθούν σε αυτό το δημοφιλές και ευχάριστο σπορ. 
Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να το βρείτε στην διεύθυνση: http://www.men24.gr/html/ent/206/ent.90206.asp
Φέτος η διαφήμιση είναι ακριβώς η ίδια, μόνο με μία αλλαγή: ενώ η τέντα παραμένει η ίδια, και οι περιμετρικές μπάρες ασφαλείας παραμένουν ως είχαν και πέρυσι, θέλουν να μας πείσουν ότι η παγοπίστα έχει μεγαλώσει τουλάχιστον κατά 60 τετραγωνικά μέτρα! Και η περσινή, πόσο μάλλον και η φετινή διαφήμιση είναι παντελώς ψευδείς για τους παρακάτω λόγους:
Ούτε ολοκαίνουργιο, αλλά ούτε και υπερσύγχρονο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ένα προσωρινό ανοικτό παγοδρόμιο που δεν πληροί καμία απαιτούμενη προϋπόθεση και άδεια λειτουργίας. Τι περισσότερο διαθέτει δηλαδή αυτό το παγοδρόμιο από τα υπόλοιπα προσωρινά; Τα 800 τετραγωνικά μέτρα που είναι ακριβώς το μισό από το φυσιολογικό μέγεθος αθλητικής παγοπίστας, ή μήπως το γεγονός ότι στερείται εγκαταστάσεων υγιεινής και προστασίας τόσο των αθλουμένων, όσο και των εργαζομένων – επισκεπτών – θεατών (αποδυτήρια, τουαλέτες, προστατευτικοί υαλοπίνακες κ.λπ.); 
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας εξέπεσε στις 21. Δεκεμβρίου 2009 με την αποχώρηση 16 Σωματείων, εφόσον μέλη του Δ.Σ. δεν συμφώνησαν να εκχωρηθούν στην ιδιωτική επιχείρηση του Χατζηαθανασίου η «ολοκαίνουργια και υπερσύγχρονη» υλικοτεχνική υποδομή της Ομοσπονδίας για την ανέγερση του συγκεκριμένου παγοδρομίου. Ας μας πει λοιπόν ο Χατζηαθανασίου τι το «ολοκαίνουργιο και υπερσύγχρονο» προσφέρει το Παγοδρομικό Κέντρο Αθηνών Α.Ε. σε αυτή τη συνεργασία με το Athens Heart;
  • Οι περιμετρικές μπάρες προστασίας ανήκουν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Ελληνικό Δημόσιο) και έπρεπε να επιστραφούν από τις 23.12.2009.
  • Υποδομή ρεύματος – πίνακες – καλώδια – φωτισμός ανήκουν στην Ελληνική Ομοσπονδία Παγοδρομιών από το 2008.
  • 500 ζευγάρια μεταχειρισμένα παγοπέδιλα που υποχρεώθηκε να αγοράσει η ομοσπονδία για να μπορέσει να τα ενοικιάσει το Παγοδρομικό Κέντρο Αθηνών Α.Ε. στο διασκεδάζον κοινό, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος για την ομοσπονδία, και ανήκουν φυσικά στην Ε.Ο.ΠΑΓ. άρα στο Ελληνικό Δημόσιο.
  • Ο πάγος έχει δημιουργηθεί από την ΑΦΟΙ Κολιόπουλοι Ο.Ε., η οποία λαμβάνει και ποσοστά από την μία εκ των δύο ταμειακών μηχανών.
  • Η τέντα ενοικιάζεται από την Παγοδρομικό Κέντρο Αθηνών Α.Ε. από γερμανική εταιρεία και δεν αποτελεί ιδιοκτησία της.
  • Οι εξέδρες που κοιτάζουν στο πουθενά, έχουν ενοικιαστεί από την Παγοδρομικό Κέντρο Αθηνών Α.Ε. και δεν της ανήκουν.
  • Τελικά το μόνο που ανήκει στην Παγοδρομικό Κέντρο Αθηνών Α.Ε. από αυτό το «ολοκαίνουργιο και υπερσύγχρονο παγοδρόμιο» είναι οι δύο ταμειακές μηχανές.
  • Ωχ, ακόμα λίγο και θα ξεχνάγαμε το «ολοκαίνουργιο και υπερσύγχρονο» μηχάνημα λείανσης πάγου της δεκαετίας του ’90. Ναι, καλά μαντέψατε, αυτό που ενοικίασε το Παγοδρομικό Κέντρο Αθηνών Α.Ε. μέσω του ιδιοκτήτη της Χατζηαθανασίου στην ομοσπονδία με Πρόεδρο τον Χατζηαθανασίου το 2009 για ούτε 40 μέρες προς 20.000 Ευρώ.

Πως είναι όμως δυνατόν σε ένα ιδιωτικό παγοδρόμιο να παραβρίσκονται προπονητές από την Ελληνική Ομοσπονδία Παγοδρομιών για να επιβλέπουν «τις προσπάθειες των επίδοξων πατινέρ»; Επίσης ορισμένα εύλογα ερωτήματα που νιώθουμε υπόχρεοι να θέσουμε είναι τα εξής:
  • Ποιοι είναι αλήθεια οι Προπονητές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγοδρομιών; Ως γνωστόν η Ελληνική Ομοσπονδία Παγοδρομιών διαθέτει μόνο μία ομοσπονδιακή προπονήτρια, η οποία ονομάζεται Emilia Pramova. Μπορεί ο Χατζηαθανασίου ως Πρόεδρος της Ε.Ο.ΠΑΓ. να μας κατονομάσει τους υπόλοιπους «Ομοσπονδιακούς Προπονητές» που «επιβλέπουν τις προσπάθειες των επίδοξων πατινέρ» στο ιδιωτικό του παγοδρόμιο; Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι όλοι οι άλλοι «προπονητές» δεν είναι ομοσπονδιακοί και ορισμένοι από αυτούς δεν είναι καν προπονητές.
  • Αυτοί μόνο «επιβλέπουν τις προσπάθειες» ή και παραδίδουν μαθήματα;
  • Εάν παραδίδουν μαθήματα πληρώνονται γι’ αυτά και από ποιόν, από την Ομοσπονδία ή από το Παγοδρομικό;
  • Σε ποιόν φορέα είναι ασφαλισμένοι και ποιος τους ασφαλίζει, η Ομοσπονδία ή το Παγοδρομικό, ή μήπως κανένας;
  • Το Παγοδρομικό Κέντρο Αθηνών Α.Ε. δεν μοιράζεται με τους «ομοσπονδιακούς προπονητές» τα έσοδα από τα μαθήματα;
  • Κόβουν ως προπονητές τιμολόγια παροχής υπηρεσιών στο Παγοδρομικό Κέντρο Αθηνών Α.Ε. ή στους γονείς των «επίδοξων πατινέρ»;
  • Και εφόσον είναι ομοσπονδιακοί οι προπονητές, ποιο το όφελος της Ομοσπονδίας για να τους παραχωρήσει; Απολύτως κανένα. Θα μου πείτε ότι έτσι περισσότεροι άνθρωποι θα μάθουν να πατινάρουν. Όμως κάποιος που θέλει να μάθει να στέκεται στον πάγο ή έστω να πατινάρει και πληρώνει κάποιο τίμημα σε κάποιον «προπονητή», μπορεί να θεωρηθεί αθλητής; Φυσικά και όχι.
  • Γιατί άραγε αθλητές θεωρούνται μόνον εκείνοι οι «επίδοξοι πατινέρ» που επισκέπτονται το παγοδρόμιο του Athens Heart;

Συνεπώς η συγκεκριμένη διαφήμιση την οποία κλήθηκε να διορθώσει ο Χατζηαθανασίου και όχι ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος του Παγοδρομικού Κέντρου Αθηνών Α.Ε., στοχεύει και σε αυτό το σημείο στο να παραπλανήσει το κοινό, εφόσον οι επισκέπτες πληρώνουν για προπονήσεις άτομα ανασφάλιστα, που δεν σχετίζονται με την ομοσπονδία και οι περισσότεροι εκ αυτών δεν διαθέτουν καν τα ανάλογα τεκμήρια. 
Σε τελική ανάλυση, αυτός είναι ο βασικότερος τρόπος με τον οποίο ο Χατζηαθανασίου για χάριν του επιχειρηματικού του κέρδους καταστρέφει εδώ και τόσα χρόνια τα αθλήματα και τους αθλητές του πάγου. Βαπτίζει τους απλούς επισκέπτες του παγοδρομίου της κατά τα άλλα «φίλα προσκείμενης» και στην ουσία προσωπικής του επιχείρησης Παγοδρομικό Κέντρο Αθηνών Α.Ε. «αθλητές» και «αναπτύσσει τον επιχειρηματικό του ορίζοντα» εις βάρος της ανάπτυξης του αθλητισμού και των πραγματικών αθλητών, και παράλληλα καμουφλαρισμένος με τον «προεδρικό ομοσπονδιακό μανδύα», πρωτοστατεί -φοβούμενος την απώλεια του μονοπωλίου- στο να βάζει εμπόδια σε κάθε επίδοξο επιχειρηματία που θέλει να ανοίξει κι εκείνος ένα ιδιωτικό αθλητικό παγοδρόμιο.

1 σχόλιο:

  1. O pagos panta einai akatallhllos, den leienetai pote. Isws mono dyo fores thn hmera, omws den einai arketo. O ypeythinos toy pagoy k.Giannhs einai toso elleeinos oso kai o pagos toy athens heart! Panta me dikaiologia oti exei mathhma h Emilia apofevgei thn leiansh toy pagou. Antaftou mila sto kinhto toy, anoigokleinei tis portes tou zeep toy (!), paizei reastaurant city sto facebook h dosolhptei ypopta me periergous pisw apo to zamponi. Einai eknevristiko na traymatizese oxi apo prospatheia alla apo thn aneythynothta ths dieythhnshs toy pagodromiou. Thn tampela "patinarete me dikh sas eythynh" prepei na thn ksekremasete malakes! efoson prosferete akatallhlo pago.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Επειδή θέλουμε να αποφύγουμε την δημοσίευση spam και οποιουδήποτε υλικού άσχετου ως προς το παρόν blog, τα σχόλιά σας πρώτα θα περνούν από τον απαραίτητο έλεγχο, και μετά θα δημοσιεύονται ΟΛΑ, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως αν είναι θετικά ή αρνητικά προσκείμενα προς τα κείμενα που δημοσιεύουμε.

wibiya widget