Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Το ελκυστικό και δυναμικό χόκεϊ - Πάθος, ένταση και αγάπη - Αγώνες που αξίζει να δεις

Πηγή: bet3, του Κώστα Βορίλα, 16.11.2011
Καλωσήλθατε στον κόσμο του χόκεϊ. Ο ΟΠΑΠ αποφάσισε να εντάξει στις στοιχηματικές επιλογές που προσφέρει το Αμερικανικό Πρωτάθλημα Χόκεϊ επί πάγου, τη Νational Hockey League, γνωστότερη με τα αρχικά της –ως NHL- και έφερε στην επιφάνεια το άθλημα για το οποίο λίγοι γνωρίζουν ότι αγαπιέται εξίσου στην Ελλάδα.
Ο Γιάννης Ιωάννου, παίκτης-προπονητής και αρχηγός των Αβάντων αποκαλύπτει αποκλειστικά στο bet3.gr τα μυστικά του άγνωστου στο ευρύ κοινό αθλήματος. Και υποστηρίζει ότι η σωστή προώθησή του από την Πολιτεία και η υποστήριξη σε θέματα υποδομής θα έφερνε ακόμη περισσότερους ανθρώπους κοντά στο χόκεϊ.
Έβαζε στοίχημα μαζί μου ότι αν παρακολουθήσω αγώνα χόκεϊ θα... κολλήσω αμέσως με το άθλημα. «Είναι το πιο γρήγορο και δυναμικό άθλημα στον πλανήτη», έλεγε και ξανάλεγε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο bet3.gr. «Όποιος μπαίνει στο παγοδρόμιο να παίξει χόκεϊ, δε φεύγει ποτέ», λέει με πίστη και δίπλα κουνά το κεφάλι του συγκατανεύοντας ο συμπαίκτης του στους Άβαντες, 26χρονος επιθετικός, Ανδρέας Δραγάτσης.

Τα πρώτα βήματα
Κάπως έτσι κόλλησε και ο ίδιος. Πιτσιρικάς ακόμη, δοκίμασε να γευτεί τη χαρά του παγοδρόμιου που υπήρχε τότε στη Χαλκίδα. Θύτης το φιλαράκι του, Κώστας Κιβωτός, ο οποίος τον μύησε στην απόλαυση του παγοδρομίου. Για τον Γιάννη όμως ήταν παραπάνω από ένα κόλλημα. Η λατρεία του για τον πάγο μετεξελίχθηκε σε λατρεία για το χόκεϊ επί πάγου, άθλημα όπου περισσεύει το πάθος, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος. Δε διστάζει να παραδεχτεί ότι το πάθος του του «κόστισε» μέχρι και τη δουλειά του υπευθύνου πωλήσεων σε γνωστή αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της βόρειας Ευρώπης που είχε στη Χαλκίδα πριν κάνει το βήμα να έρθει στην Αθήνα! Τότε υπήρχαν μόνο τέσσερα σωματεία σε ολόκληρη τη χώρα, πριν φτάσουν το 2008 τα εννέα, τα οποία αγωνίζονταν μέχρι πέρσι στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
Μεγάλο του παράπονο η έλλειψη παγοδρομίου παγκόσμιων προδιαγραφών στη χώρα. Παρά τις πιέσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγοδρομιών, η Πολιτεία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει παγοδρόμιο για τη διεξαγωγή του ελληνικού πρωταθλήματος παρά μόνο τον χώρο του εμπορικού παγοδρομίου στο εμπορικό κέντρο Athens Heart στην Πειραιώς, εμβαδού όμως μόνο 800 τ. μέτρων. Δεν είναι τυχαίο ότι η φετινή διεξαγωγή του πρωταθλήματος Ελλάδας είναι εξαιρετικά αμφίβολη με το πρόσχημα των δύσκολων οικονομικών συνθηκών. Ο Γιάννης Ιωάννου είναι κάτι ανάμεσα σε οραματιστή και ονειροπόλο. «Στους "Άβαντες" δρούμε ήδη βάσει ευρωπαϊκών προτύπων. Έχουμε προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών συλλόγων της Ευρώπης με τον επαγγελματισμό μας και την απορία τους για το πώς προσπαθούμε τη στιγμή που δεν έχουμε καν παγοδρόμιο στη διάθεσή μας!».


Ιδιαιτερότητες του χόκεϊ επί πάγου
Το χόκεϊ είναι άθλημα όπου και οι 12 παίκτες εντός αγωνιστικού χώρου είναι διαρκώς σε κίνηση. Αυτό είναι και το ενδιαφέρον, όπως τονίζει ο ίδιος. «Χρειάζεται δύναμη και ευλυγισία στο κορμί. Υπάρχουν ειδικές ασκήσεις που γυμνάζουν ταυτόχρονα χέρια, πόδια και μυαλό. Το χόκεϊ, ως άθλημα, τα χρειάζεται όλα ταυτόχρονα. Μια συχνή άσκηση είναι να παίζουν οι παίκτες ποδόσφαιρο έχοντας την ίδια στιγμή από μία μπάλα μπάσκετ στα χέρια, την οποία πρέπει παράλληλα να κοντρολάρουν», σημειώνει.
«Στο χόκεϊ η ψυχολογία είναι το Α και το Ω. Αν μια ομάδα δεν έχει ψυχολογία, όσο ανώτερη σε υλικό κι αν είναι από τον αντίπαλό της, αμέσως κινδυνεύει να χάσει. Η αυτοσυγκέντρωσή της μειώνεται ραγδαία και στο χόκεϊ επί πάγου το κάθε λάθος κοστίζει. Το παιχνίδι είναι γρήγορο. Οι παίκτες πολλοί και διαρκώς σε κίνηση. Κανείς δε χαρίζεται στον αντίπαλό του», συμπληρώνει.

Συμβουλές προς παίκτες του Στοιχήματος - Οι παράγοντες που κρίνουν τη νίκη
Ο παίκτης του Στοιχήματος που θέλει να ποντάρει τα χρήματά του τι πρέπει να έχει κατά νου. Ο κ. Ιωάννου, ως γνώστης του αθλήματος είναι ο κατάλληλος να δώσει απάντηση σ’ αυτό: «Ο ΟΠΑΠ επέλεξε να βάλει στο Κουπόνι αγώνες από το καλύτερο κατά τεκμήριο πρωτάθλημα του κόσμου, το NHL. Πρόκειται για το πλέον αμφίρροπο και το ανταγωνιστικότερο πρωτάθλημα με πολλές ομάδες να το διεκδικούν και εκεί διεξάγονται τα καλύτερα και θεαματικότετρα παιχνίδια του κόσμου», επισημαίνει.
Στο NHL οι αγώνες διεξάγονται ανά περιφέρειες και η αγωνιστική δράση βάσει προγράμματος σεζόν εκτυλίσσεται το ίδιο γρήγορα με το NBAκαι το NFL ή το MLB. Οι πολλοί αγώνες κουράζουν τις ομάδες.
«Στο τέλος πάντα οι ομάδες με το καλύτερο ρόστερ φτάνουν στα πλέι-οφ», τονίζει ο Γιάννης Ιωάννου. Στο χόκεϊ, απ’ ό,τι φαίνεται επικρατεί αίσθημα δικαιοσύνης. «Ο τερματοφύλακας είναι το Α και το Ω σε μια ομάδα. Σε κάθε αγώνα γίνονται 140-150 σουτ προς την εστία. Από αυτά, αν δεχτεί πάνω από πέντε, αυτό σημαίνει ότι η ομάδα έχει πρόβλημα στη θέση».

Η ψυχολογία πάνω από όλα
«Σημαντικός παράγοντας είναι η ψυχολογία. Αυτή ελέγχει το ρυθμό του αγώνα, ο οποίος πάει υπέρ της μίας ή της άλλης ομάδας. Η ψυχολογία καλλιεργείται από την έδρα. Είναι πολύ σημαντικό στο χόκεϊ να αγωνίζεσαι στο γήπεδό σου. Άλλα θετικά νέα που ανεβάζουν την ψυχολογία είναι η έλλειψη τραυματισμών στην ομάδα ή, αντίθετα, οι πολλές ατυχίες με τραυματισμούς, οι οποίες συχνά «σκοτεινιάζουν» το κλίμα. Πάντως, στο χόκεϊ οι μυϊκοί και συνδεσμικοί τραυματισμοί είναι γενικά σπάνιο φαινόμενο. Να προσέχουν οι παίκτες την περίπτωση που απουσιάζει ο βασικός τερματοφύλακας. Ο αντικαταστάτης του θα προέρχεται από τη δεύτερη ομάδα και δεν θα είναι τόσο καλός. Αμέσως-αμέσως, το πλεονέκτημα στη ζυγαριά γέρνει υπέρ της αντίπαλης ομάδας», συμπληρώνει ο κ. Ιωάννου.

Η δυνατή μα και η ελκυστική πλευρά του χόκεϊ επί πάγου
Το χόκεϊ είναι δυνατό άθλημα όπου είναι πιθανότερο να συμβούν κατάγματα οστών ως τραυματισμοί από τζαρτζαρίσματα ή χτυπήματα με το μπαστούνι (stick), ακόμη και σπάσιμο δοντιών από το πακ (puck)! Αποτελεί όμως απίστευτα θεαματικό άθλημα και με εξέλιξη ενδιαφέρουσα. «Μεταξύ δύο σχεδόν ισάξιων ομάδων, ο maximum αριθμός γκολ ανά αγώνα είναι οκτώ με δέκα το πολύ», εξηγεί στο bet3.gr ο Γιάννης Ιωάννου.

Τα καλύτερα έρχονται για το χόκεϊ - ΜΟΝΟ στο bet3.gr
Μάθαμε πολλά ακόμη ενδιαφέροντα. Μείνετε στο bet3.gr. Τις επόμενες ημέρες και ώρες ακολουθεί ειδικό αφιέρωμα στο χόκεϊ επί πάγου με τους κανονισμούς του αθλήματος, τα μυστικά του χόκεϊ, εκτενή αναφορά στην ιστορία του αθλήματος και ανάλυση του NHL, το οποίο θα βρίσκεται στο Κουπόνι του ΟΠΑΠ. Κι ακόμη: Το χόκεϊ επί πάγου στην Ελλάδα. Αυτά κι άλλα ακόμη με την πολύτιμη συμβουλή του Γιάννη Ιωάννου, συνεργάτη μας με φιλική συμμετοχή και στην καθημερινή στήλη με προβλέψεις για τους αγώνες του χόκεϊ επί πάγου, τον Joe Hocker. Επειδή το χόκεϊ δήλωσε το παρών και τώρα δεν φεύγει με τίποτα από την καθημερινότητά μας! Επειδή έχει πολύ πάθος και θεωρείται ροκ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή θέλουμε να αποφύγουμε την δημοσίευση spam και οποιουδήποτε υλικού άσχετου ως προς το παρόν blog, τα σχόλιά σας πρώτα θα περνούν από τον απαραίτητο έλεγχο, και μετά θα δημοσιεύονται ΟΛΑ, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως αν είναι θετικά ή αρνητικά προσκείμενα προς τα κείμενα που δημοσιεύουμε.

wibiya widget