Πηγή: bet3.gr, του Κώστα Βορίλα
Από την Τσεχία με αγάπη
Το χόκεϊ είναι το πάθος μα και ο πόνος του. Ο 57χρονος Παύλος Καπαγιαννίδης, προπονητής του Άρη στο άθλημα του πάγου μίλησε στο bet3.gr για τη μεγάλη αγάπη της ζωής του και βοηθά το κοινό να γνωρίσει το άθλημα που μπήκε στη ζωή μας από τη στιγμή που ο ΟΠΑΠ αποφάσισε να εντάξει το NHL στο κουπόνι του Πάμε Στοίχημα.
Ο Παύλος Καπαγιαννίδης είναι Έλληνας ομογενής από την Τσεχοσλοβακία. Γεννήθηκε στην πόλη Κάρβινα, μερικά χιλιόμετρα από τη γνωστότερη Οστράβα. Στη βόρεια Σιλεσία, η συχνότερη δουλειά για τους νέους της περιοχής ήταν τα τοπικά ανθρακωρυχεία. Ο 8χρονος Παύλος, με την παρότρυνση των γονιών του, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Το συναρπαστικό χόκεϊ επί πάγου, άθλημα με παράδοση στην τότε Τσεχοσλοβακία, τον κέρδισε. Ωστόσο, αγωνίστηκε μόλις 17 χρόνια στο άθλημα, δέκα ως επαγγελματίας αθλητής.
Η ενασχόληση με το άθλημα εντός Ελλάδος
Μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα εργάζεται ως οδηγός στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Στα σπάργανα του αθλήματος του χόκεϊ επί πάγου στην Ελλάδα, ήταν παρών. Οι φίλοι του έλεγαν κι ακόμη και σήμερα σε πιο έντονους τόνους συνεχίζουν να του λένε: «Γιατί ασχολείσαι με ένα άθλημα το οποίο δεν το ξέρει κανείς;».
«Το χόκεϊ επί πάγου με τη σωστή προώθηση θα έκανε τεράστιο... γκελ στον Έλληνα. Είναι αθλητικός τύπος με τσαγανό και πάθος. Ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του», απαντά εκείνος και ταυτόχρονα εύχεται να γυρνούσε ο χρόνος πίσω και να χειριζόταν καλύτερα ορισμένα θέματα ο εκλιπών Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγοδρομιών, κ. Χρήστος Χατζηαθανασίου.
Ο Παύλος Καπαγιαννίδης δηλώνει προπονητής στην Εθνική Ομάδα που κατέκτησε μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χόκεϊ επί πάγου Γ’ Κατηγορίας το 1992 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής. Έφθασε στο να απέχει 15 χρόνια από το άθλημα μετά την αποχώρησή του από την Εθνική το 1996 έπειτα από την κόντρα του με τον Χρήστο Χατζηθανασίου. Επέστρεψε για να αναλάβει τον πάγκο του Άρη Θεσσαλονίκης.
Γίνεται χόκεϊ επί πάγου χωρίς παγοδρόμιο;
Όπως και όλοι όσοι μίλησαν στο bet3.gr ως σήμερα, έτσι και ο Παύλος Καπαγιαννίδης στέκεται –και πώς άλλωστε να μη σταθεί- στην έλλειψη παγοδρομίου. «Βρέθηκα σε γραφείο γνωστού υφυπουργού Αθλητισμού, μετέπειτα Δημάρχου Θεσσαλονίκης και του είπα την εξής φράση: “γίνεται κολύμβηση χωρίς κολυμβητήριο; Δε γίνεται! Συνεπώς, δε γίνεται και χόκεϊ επί πάγου χωρίς παγοδρόμιο!”. Μόνιμη επωδός αυτό το... έρμο “υπομονή, θα δούμε”», αποκαλύπτει στο bet3.gr.
Σήμερα η ομάδα του Άρη προπονείται στο γήπεδο rollerskating στην περιοχή των Σφαγείων. Χωρίς όμως ρεύμα εδώ και δύο μήνες, λόγω των χρημάτων που οφείλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στη ΔΕΗ! Ο Παύλος Καπαγιαννίδης, ωστόσο, πιστεύει ότι με μερικές μικρές βελτιώσεις το γήπεδο του rollerskating θα μπορούσε τουλάχιστον να μετατραπεί σε ικανοποιητικό προπονητήριο. Αυτή είναι και η προοπτική που συζητούν όσοι ασχολούνται με το χόκεϊ επί χόρτου στον Λευκό Πύργο με το δήμαρχο, κ. Γιάννη Μπουτάρη.
«Κάποτε μας έδωσαν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για ένα πρωτάθλημα επτά ημερών χάρη στη Μελίνα Μερκούρη και στις ημερίδες Holiday on Ice που διοργάνωνε μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού. Ήταν η μοναδική φορά που ελληνικές ομάδες χόκεϊ επί πάγου αγωνίστηκαν σε παγοδρόμιο κανονικών διαστάσεων», αναπολεί ο προπονητής του Άρη.
Ακαδημίες – ενδιαφέρον στη Βόρεια Ελλάδα
Αυτή τη στιγμή ο Άρης, το πιο επιτυχημένο σωματείο χόκεϊ επί πάγου στη Βόρεια Ελλάδα με τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδος, έχει στις τάξεις του τα 26 από τα συνολικά 50 περίπου –και κάτι παραπάνω- νέα παιδιά που ασχολούνται με το χόκεϊ και ουσιαστικά αποτελούν το μέλλον του αθλήματος στη χώρα μας μαζί με τις αντίστοιχες Ακαδημίες της Αθήνας. Ο Παύλος Καπαγιαννίδης τάσσεται υπέρ της προώθησης των φυτωρίων μέσω των συλλόγων. «Η Ομοσπονδία έχει δημιουργήσει Ακαδημίες σε κεντρικό επίπεδο. Είναι δυνατόν όμως ένας και μόνο προπονητής να έχει υπό την επίβλεψή του τόσα πολλά παιδιά; Πώς θα ασχοληθεί με το καθένα ξεχωριστά; Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τους συλλόγους. Συν τοις άλλοις, πρέπει τα παιδιά να επιλέξουν το σωματείο στο οποίο επιθυμούν να συνεχίσουν. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από την κεντρική κατεύθυνση της Ομοσπονδίας». Ο κ. Καπαγιαννίδης πηγαίνει με την τοποθέτησή του λίγο παραπέρα τον χθεσινό προβληματισμό του bet3.gr σχετικά με την ενιαία Ακαδημία. Άλλωστε, ποιος δε θέλει το καλό του αθλήματος...
Προπόνηση και Άρης – Βαλκανικό πρωτάθλημα
Λόγω των... τραγελαφικών συνθηκών και της έλλειψης χώρων προπόνησης, η ομάδα του Άρη ταξιδεύει συχνά – πυκνά ως τη Βουλγαρία για προπονήσεις σε κανονικά –και κοντινά- παγοδρόμια. «Ξεκινήσαμε το 1987 να αναπτύξουμε το άθλημα του χόκεϊ επί πάγου στην Ελλάδα αλλά τελικά, παρά τις φιλοδοξίες μας, δεν κατέστη εφικτό. Φτάσαμε σε σημείο να εξοικονομούμε χρήματα για να πραγματοποιήσουμε σύντομες προετοιμασίες στη Βουλγαρία. Πρόκειται για χώρα που όταν ξεκινούσαμε εμείς, δεν είχε παγοδρόμια και τώρα έχει δώδεκα. Η Τουρκία, την εθνική ομάδα της οποίας νικήσαμε με 15-3 το 1992, έχει αυτή τη στιγμή 25 παγοδρόμια και έφτασε στο σημείο να μας κερδίζει με 13 γκολ διαφορά στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Τα Σκόπια φτιάχνουν αυτούς τους μήνες το δικό τους παγοδρόμιο ενώ στην Ελλάδα δε φαίνεται φως στο τούνελ», τονίζει ο Παύλος Καπαγιαννίδης.
«Ελπίζω να γίνει φέτος πρωτάθλημα στη χώρα. Θα είμαστε υπόλογοι στη διεθνή ομοσπονδία αν δε γίνει. Έχουμε ωστόσο κι εμείς τις ευθύνες μας. Είμαστε λίγοι άνθρωποι στο χώρο και διχαζόμαστε και κάνουμε δημόσιες σχέσεις, ποιος θα είναι προπονητής στην Εθνική και ποιος δε θα είναι». Επιθυμία του Παύλου Καπαγιαννίδη είναι να πάει μπροστά το άθλημα και να αναπτυχθεί περαιτέρω. Η ομάδα του, ο Άρης συμμετείχε πέρσι και πρόπερσι στη Βαλκανική Λίγκα. Ταξίδευε στα Βαλκάνια με δικά της έξοδα. Φέτος το ίδιο πράττει ο Ηρακλής. Η ανάγκη για την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος είναι εντονότερη από ποτέ.
Τo NHL - Χρήσιμες συμβουλές
"O τερματοφύλακας είναι το Α και το Ω σε μια ομάδα. Όταν οι παίκτες γνωρίζουν ότι έχουν ικανό τερματοφύλακα να φυλά τα νώτα της ομάδας, αισθάνονται σιγουριά. Σε ένα άθλημα τόσο ψυχολογικό, η σιγουριά επιδρά. Μπορεί ο παίκτης να ρισκάρει ευκολότερα, να ντουμπλάρει αντίπαλο δίχως δεύτερη σκέψη. Στο χόκεϊ τα λάθη πληρώνονται. Ο τερματοφύλακας είναι αυτός που προσπαθεί να διορθώσει όσα είναι δυνατόν", τονίζει.
"Το ΝΗL αναπτύχθηκε ραγδαία και άλλαξε φιλοσοφία τα τελευταία χρόνια. Η άνοδος του marketing έφερε πολλούς παίκτες από την Ευρώπη και μετέβαλε το καναδικοαμερικάνικο στυλ παιχνιδιού. Τα συστήματα επίθεσης έγιναν πιο περίπλοκα. Η δύναμη στις μονομαχίες "ένας εναντίον ενός" υπάρχει έντονα, αλλά πέρασε σε δεύτερο ρόλο. Οι Ευρωπαίοι έφεραν στο NHL μυαλό και τεχνική", υπογραμμίζει.
"Δεν είναι πρωτάθλημα προσώπων. Τα μόνα πρόσωπα που κερδίζουν λίγη παραπάνω δημοσιότητα είναι οι τερματοφύλακες. Λειτουργούν καθαρά επαγγελματικά και συλλογικά ως σωματεία. Μοιάζει η οργάνωσή τους με εκείνη της Μπαρτσελόνα στο ποδόσφαιρο. Δεν έχει σημασία ποιος είναι προπονητής. Καθένας στο τεχνικό τιμ και στην ομάδα γενικότερα έχει το ρόλο του". Οργάνωση σαν κι αυτή του NHL, μόνο στη ρωσική λίγκα (KHL) μπορεί να συναντήσει κανείς, κι εκεί όχι σε τέτοιο βαθμό.
Ο Έλληνας θα λάτρευε το χόκει;
"Το άθλημα είχε όλα τα εχέγγυα να... πιάσει στην Ελλάδα. Ο πάγος είναι ξένος στον Έλληνα λόγω θερμού μεσογειακού κλίματος. Ακόμα κι έτσι όμως ή μάλλον καλύτερα ακριβώς γι' αυτό, ο πάγος ελκύει και εντυπωσιάζει. Είναι κάτι το διαφορετικό. Βλέπουμε τα χριστουγεννιάτικα παγοδρόμια να γεμίζουν διαρκώς. Είναι κάτι που λείπει. Το χόκεϊ επί πάγου το έχει αυτό το κάτι. Οι εντυπωσιακές στολές, η άμεση επαφή παίκτη με παίκτη και με τους φιλάθλους πολύ κοντά αποτελούν επιπλέον ακόμη παράγοντες βάσει των οποίων ο Έλληνας θα λάτρευε το χόκεϊ!", τονίζει με πάθος ο Παύλος Καπαγιαννίδης, μιλώντας στο bet3.gr. Χάθηκε το παιχνίδι μήπως; Υπάρχει δρόμος μπροστά...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδή θέλουμε να αποφύγουμε την δημοσίευση spam και οποιουδήποτε υλικού άσχετου ως προς το παρόν blog, τα σχόλιά σας πρώτα θα περνούν από τον απαραίτητο έλεγχο, και μετά θα δημοσιεύονται ΟΛΑ, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως αν είναι θετικά ή αρνητικά προσκείμενα προς τα κείμενα που δημοσιεύουμε.