Το «τέρας» των 50 ολυμπιακών και μη αθλημάτων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό κορβανά διαχωρίζεται σε έξι κατηγορίες- Μερική ή και ολική περικοπή της επιχορήγησης σε 25 ομοσπονδίες και «ούτε 1 ευρώ σε σωματείο-“μαϊμού”»
Ι. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ | Αθήνα - Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010 "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Η κυβέρνηση επιχειρεί να δρομολογήσει- επιτέλους - έναν εθνικό αθλητικό σχεδιασμό, θέτοντας προτεραιότητες και κριτήρια που συνεπάγονται τη μερική ή και ολική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης 25 ομοσπονδιών προς όφελος των 10 πρώτης κατηγορίας. Με εγκύκλιο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΑ, το περιεχόμενο της οποίας έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κ. Πάνος Μπιτσαξής , διαχωρίζεται σε έξι κατηγορίες το «τέρας» των 50 ολυμπιακών και μη αθλημάτων τα οποία χρηματοδοτούνται από τον κρατικό κορβανά. Αν υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, 25 ομοσπονδίες θα πρέπει ή να αναζητήσουν ίδιους πόρους για τη συντήρησή τους ή να βάλουν λουκέτο. « Από την άναρχη και χωρίς κανόνες χρηματοδότηση ομοσπονδιών και σωματείων περνάμε στη χρηματοδότηση αθλημάτων, χαράζοντας μια συγκεκριμένη πολιτική κριτηρίων, η σημασία των οποίων θα φανεί στο μέλλον » σχολίασε ο κ. Μπιτσαξής.
Η κατάταξη των αθλημάτων έγινε με 12 κριτήρια που αφορούν « την παράδοση, τη λαϊκότητα, τη δημοφιλία, τον βαθμό διάδοσής τους, τις δυνατότητες οικονομικής και θεσμικής ανάπτυξής τους στο μέλλον, τη διαφάνεια, την καθαρότητα,τις επιτυχίες τους σε διεθνές επίπεδο, αλλά και την αρμονία τους με την ελληνική νοοτροπία και τη σχέση τους με τις ελληνικές κλιματικές συνθήκες ».
Οι έξι κατηγορίες έχουν ως εξής (με τον αύξοντα αριθμό γίνεται αντιστοίχηση στις 50 αθλητικές ομοσπονδίες που σήμερα επιχορηγούνται):
Α) Αθλήματα εθνικής αθλητικής προτεραιότητας 1. Βόλεϊ, 2. Γυμναστική, 3. Ειδική άθληση (άτομα με αναπηρία), 4. Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, 5. Ιστιοπλοΐα, 6. Κωπηλασία, 7. Μπάσκετ, 8. Στίβος, 9. Υγρός στίβος, 10. Χάντμπολ. Στα εν λόγω αθλήματα η πολιτεία ανεξάρτητα από το ύψος της ετήσιας επιχορήγησης, αναλαμβάνει την υποχρέωση να τα αναπτύξει, να τα προβάλει, και να στηρίξει το σύνολο της δράσης τους ως και τον χώρο του λαϊκού αθλητισμού. Οι ομοσπονδίες των αθλημάτων αυτών θα κληθούν να υποβάλουν στη ΓΓΑ πενταετές πρόγραμμα αθλητικού σχεδιασμού, ενώ θα υποβάλλονται σε εξάμηνο οικονομικό και αγωνιστικό απολογισμό δράσης, από τον οποίον θα εξαρτάται η περαιτέρω χρηματοδότησή τους.
Β) Αθλήματα εθνικού αθλητικού ενδιαφέροντος 11. Άρση βαρών, 12. Κανόε καγιάκ, 13. Πάλη, 14. Πινγκ πονγκ, 15. Ποδηλασία, 16. Πυγμαχία, 17. Τάε κβον ντο, 18. Τζούντο.
Υποχρέωση της πολιτείας θα είναι να παρακολουθεί και να διατηρεί το υπάρχον επίπεδο ανάπτυξης αυτών των αθλημάτων. Οι ομοσπονδίες τους θα κληθούν να εργασθούν σε τριετή προγράμματα αθλητικής σχεδίασης και η ΓΓΑ θα προβαίνει σε εξάμηνο οικονομικό και αγωνιστικό απολογισμό της δράσης τους.
Γ) Κρατικώς ενισχυόμενα αθλήματα 19. Ιππασία, 20. Ξιφασκία, 21. Σκάκι, 22. Σκοποβολή, 23. Τένις, 24. Τοξοβολία.
Τα αθλήματα αυτά θα πρέπει να στηριχθούν κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η πολιτεία δεν θα τα συντηρεί, ούτε θα αναλαμβάνει την καλλιέργειά τους σε βάθος, αλλά θα τα ενισχύει με τακτική επιχορήγηση στο μέτρο των δυνατοτήτων της, με έμφαση στον τομέα των υποδομών.
Δ) Αθλήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας με στοχευμένη κρατική συνδρομή 25. Γκολφ, 26. Θαλάσσιο σκι, 27. Μοντέρνο πένταθλο, 28. Ορειβασία, 29. Χιονοδρομία.
Τα αθλήματα αυτά θα στηριχθούν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η κρατική συνδρομή περιορίζεται σε επιλεγμένες δράσεις και υποδομές και θα χρηματοδοτούνται κατά περίπτωση.
Ε) Αθλήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας με αθλητική αναγνώριση 30. Αεραθλητισμός, 31. Αθλήματα υποβρύχιας δραστηριότητας, αλιείας και τεχνικής κολύμβησης, 32. Ζίου ζίτσου, 33. Καράτε, 34. Κέρλινγκ, 35. Κικ-μπόξινγκ, 36. Κουνγκ φου, 37. Μαχητικές τέχνες, σάμπο, κούρες, τσιδαόμπα, 38. Μπέιζμπολ, 39. Μπόουλινγκ, 40. Μπριτζ, 41. Παγκράτιο, 42. Παγοδρομία, 43. Ράγκμπι, 44. Σόφτμπολ, 45. Σωματική διάπλαση, 46. Τάε κβον ντο (μη αναγνωρισμένη ομοσπονδία), 47. Τρίαθλο, 48. Χόκεϊ επί χόρτου.
Τα αθλήματα αυτά πρέπει να στηριχθούν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Το κράτος θα τους παρέχει μόνο τις εγκαταστάσεις για τη διενέργεια πρωταθλημάτων ή άλλων επιλεγμένων δράσεων.
Στ) Αθλήματα με τοπική σημασία 49. Κρίκετ (Κέρκυρα), 50. Μπάντμιντον (Σιδηρόκαστρο).
Τα αθλήματα αυτά παρουσιάζουν τοπική ανάπτυξη και θα χρηματοδοτηθούν με ιδιαίτερη έμφαση στις αθλητικές υποδομές.
Οι επιχορηγήσεις των σωματείων θα δοθούν εφέτος σταδιακά, με έμφαση στον στίβο, στην κολύμβηση και στα ομαδικά αθλήματα. Η χρηματοδότηση των λοιπών σωματείων θα αρχίσει σταδιακά και με κανόνες, μακριά από κάθε πρακτική πελατειακού κράτους και τριτοκοσμικής λογικής. Στόχος της ΓΓΑ θα είναι «ούτε 1 ευρώ σε σωματείο-“μαϊμού”». Για τον λόγο αυτόν τα σωματεία που επιθυμούν να επιχορηγηθούν θα πρέπει μεταξύ άλλων να διαθέτουν ιστορία, αγωνιστική δράση, αθλητές, προπονητές, καταστάσεις προσωπικού, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και προϋπολογισμό εσόδων- εξόδων. Παράλληλα ομοσπονδίες συγγενών αθλημάτων θα κληθούν να αναπτύξουν συνεργασίες σε κοινά αναπτυξιακά προγράμματα. Από την υλοποίηση του εθνικού αθλητικού σχεδιασμού ο γεν. γραμμ. Αθλητισμού υπολογίζει ότι θα εξοικονομηθούν ετησίως 6-7 εκατ. ευρώ. Ερωτηθείς αν με την περικοπή των χρηματοδοτήσεων κινδυνεύει με συρρίκνωση ο ελληνικός αθλητισμός, ο κ. Μπιτσαξής απάντησε: «Αντιθέτως βλέπω προϋποθέσεις ανάπτυξης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδή θέλουμε να αποφύγουμε την δημοσίευση spam και οποιουδήποτε υλικού άσχετου ως προς το παρόν blog, τα σχόλιά σας πρώτα θα περνούν από τον απαραίτητο έλεγχο, και μετά θα δημοσιεύονται ΟΛΑ, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως αν είναι θετικά ή αρνητικά προσκείμενα προς τα κείμενα που δημοσιεύουμε.